Termíny Tišnovského geopivka v roce 2022

V roce 2022 byla pravidelnost našich termínů napadena viry, resp. jejich následky. Přesto geopivko zůstává a snaží se plnit termíny pravidelných eventů Tišnovského geopivka - třetí čtvrtek v měsíci.
Oleg by řekl, že to musí být jasné každému, přesto se najdou jedinci, kteří tápou a nevědí, ... ;-)

2022

:: 10. února 2022, čtvrtek
:: 23. března 2022, středa
:: 21. dubna 2022, čtvrtek
:: atd.

úterý 10. dubna 2012

Rozhledna Klucanina

ROZHLEDNA KLUCANINA

Rozhledna Klucanina se nachází na 410 metrů vysokém kopci východně od Tišnova. Ve 40. letech 20. století zde stávala vysoká dřevěná rozhledna. Byla vystavěna KČT v roce 1934 a sloužila až do druhé světové války. Poté byla v dosti dezolátním stavu a tak byla v 50. letech stržena. Zůstal tu však zděný základ věže, který ji tu léta připomínal a stále nabízel slušný výhled do kraje.

Roku 2001 se objevilo sdružení lidí nazvané "Rozhled na Tišnov", které si dalo za úkol rozhlednu na Klucanině obnovit. Byly vypracovány stavební plány, které počítaly s betonovou věží, která tvarem připomíná původní dřevěnou rozhlednu. Jako základ posloužila původní podezdívka. O návrh se postarali architekti Helena Chvílová a ing. Luboš Chvíla. Různými akcemi, které se u rozhledny konaly - od zasazení památných stromů přes koncerty až po "prodej" cihel, ze kterých byla nová rozhledna postavena - se získaly potřebné finance, a tak mohla být stavba odstartována v srpnu 2002. Rozhledna byla za velké slávy předána veřejnosti 11. října 2003.

Celková výška rozhledny je 29,3 m. Výška horního ochozu je 21,9 m. Výška poslední plošiny činí 24,6 m. Cestou na rozhlednu musíme zdolat celkem 133 schodů. Při stavbě bylo použito 4 800 kusů cihel.

Přístup na rozhlednu je z Tišnova po modré turistické značce, která vede na vrchol Klucaniny, odkud je již rozhlednu dobře vidět. Pokud použijete k dopravě automobil projedete Tišnovem směrem na Černou Horu (směrem na obec Železné). Hned za Tišnovem zaparkujete vpravo od státní silnice na parkovišti u hřbitova a odtud se vydáte na rozhlednu pěšky. Rozhledna v Tišnově na kopci Klucanina je celoročně veřejně přístupná.





http://rozhlednatisnov.unas.cz/
http://www.turistik.cz/



1 komentář: