Termíny Tišnovského geopivka v roce 2022

V roce 2022 byla pravidelnost našich termínů napadena viry, resp. jejich následky. Přesto geopivko zůstává a snaží se plnit termíny pravidelných eventů Tišnovského geopivka - třetí čtvrtek v měsíci.
Oleg by řekl, že to musí být jasné každému, přesto se najdou jedinci, kteří tápou a nevědí, ... ;-)

2022

:: 10. února 2022, čtvrtek
:: 23. března 2022, středa
:: 21. dubna 2022, čtvrtek
:: atd.

neděle 2. června 2013

ŠŤEPÁNOVICE


Obec Stepanovice se nachazi v Hornosvratecke vrchovine, v prirodnim parku Svratecka hornatina, priblizne 4 kilometry severozapadne od Tisnova.


První pisemna zprava o obci je z roku 1589. Název Stepanovice je odvozen od Stepana II. z Kamene, ktery jimi rozmnozil statky klastera doubravnickeho. Stepanovice byly zalozeny jiz ve 14.stol., v 16.stoleti nalezely spolu s obci Zahrada k panstvi Drahotinskemu.

V roce 1592 drzitel panstvi perstynskeho Pavel z Katharu prodal Stepanovice vrchnimu komorimu Moravy Hynkovi Brtnickemu z Waldsteinu, ktery je nasledujiciho roku postoupil vymenou pannenskemu klasteru v Tisnove.

V roce 1799 administrace statnich statku prodala panstvi svobodnemu panu Vilemu Mundimu, jeho syn je pak r. 1821 prodal Bedrichu svobodnému panu Wittinghofovi a jeho vdova r. 1861 prodala toto panstvi cisterciackym jeptiskam z Marienthalu v Sasich,

V roce 1899 je v obci  zalozen dobrovolný sbor hasicu, ktery pracuje dodnes, stejne jako “konka” – historicka strikacka, která je chloubou místních hasičů.


Dle stavu z roku 1924 mela obec 55 domu a 302 obyvatel. V te dobe se nachazela ve stredu obce skola, kaple sv.Anny a mlyn. Obec mela 2 mosty, klenuty pres strouhu a velky dreveny most pres reku, ktery ji spojoval s obci Lomnickou. Po levem brehu Svratky se vinula zeleznicni draha, ktera byla vystavena v r.1905.


Významným místem obce byl kamenny lom na obecnim kopci a lom pana J.Brychty, ze ktereho se pripravoval sterk na silnici. K dalsim historickym pamatkam obce patri zelezny kriz u kaplicky, kaplicka sv. Cyrila a Metodeje, smirci kameny ve Stranich a na Zakopanici a barokni bozi muka z cerveneho piskovce s datem 1706.


Samotna kes se nachází nedaleko obce. Otevirejte lehce, bez nasili. Před odlovem, pripadne po, zde muzete v klidu rozjímat, a nechat se unaset atmosferou tohoto mista.

CWG Bedekr CWG Tišnovské geopivko

Žádné komentáře:

Okomentovat