Termíny Tišnovského geopivka v roce 2022

V roce 2022 byla pravidelnost našich termínů napadena viry, resp. jejich následky. Přesto geopivko zůstává a snaží se plnit termíny pravidelných eventů Tišnovského geopivka - třetí čtvrtek v měsíci.
Oleg by řekl, že to musí být jasné každému, přesto se najdou jedinci, kteří tápou a nevědí, ... ;-)

2022

:: 10. února 2022, čtvrtek
:: 23. března 2022, středa
:: 21. dubna 2022, čtvrtek
:: atd.

středa 12. února 2014

Hitlerova dálnice u Černé Hory

Tak nám včerejší večer přinesl další střípek do mozaiky Německé exteritoriální dálnice Breslau-Wien :-) A protože je mi tato tématika hodně blízká a sám už jsem tomuto dílu věnoval osm keší a další jsou v hlavě, rád na tento počin brněnského kolegy upozorním. Jen teda mě zrovna tato publikace nejdřív pěkně naštvala, protože ... ;-) Nu což, je načase si s kačerama těleso nedostavěné Hitlerovy dálnice pořádně rozparcelovat :-D 
JAN



Dalnicni zarez u Cerne Hory

Hitlerova dálnice u Černé Hory


Vzhledem k velkému množství keší věnujícím se tématice Exteritoriální dálnice (aneb Hitlerově dálnici) už nemůže být nikdo překvapen tím, co že se to nachází mezi Černou Horou a Býkovicemi. Ano, je to část nedostavěné 320 kilometrů dlouhé dálnice, která měla přes Moravu a severovýchodní Čechy spojovat Vídeň s dnes polskou Vratislaví. Více informací zde na tématicky věnované Challenge keši.

A teď k našemu úseku dálnice mezi 483. a 485. kilometrem. Podrobný popis úseku začínáme v údolí Žerůtského potoka severozápadně od Černé Hory. Dálnice nejprve stoupá z údolí, nedokončeným zářezem (obrázek níže a Přírodní památka Čtvrtky za Bořím) obchází vyvýšeninu Mučedník a velkým násypem překonává údolí bezejmenného potoka. Následuje další, tentokrát téměř dokončený zářez (zde je tato keš), ve kterém je již zřetelný dálniční profil s prohloubením v místech plánovaných betonových vozovek. Za tímto zářezem měla dálnice dálničním mostem překonávat silnici z Býkovic do Černé Hory. Stavba tohoto mostu nebyla zahájena. V místech plánovaného mostu došlo pouze ke stavbě provizorního mostu pro stavební drážku (obrázek níže). Za mostem následuje krátký násyp a poté dálnice pokračuje v mělkém zářezu a dále směrem na Čtyřmostí.

Dalnicni zarez u Cerne Hory

Žádné komentáře:

Okomentovat