Termíny Tišnovského geopivka v roce 2022

V roce 2022 byla pravidelnost našich termínů napadena viry, resp. jejich následky. Přesto geopivko zůstává a snaží se plnit termíny pravidelných eventů Tišnovského geopivka - třetí čtvrtek v měsíci.
Oleg by řekl, že to musí být jasné každému, přesto se najdou jedinci, kteří tápou a nevědí, ... ;-)

2022

:: 10. února 2022, čtvrtek
:: 23. března 2022, středa
:: 21. dubna 2022, čtvrtek
:: atd.

pondělí 17. března 2014

Přírodní památka Hrušín


Na úvodních souřadnicích keš nehledejte, není tam ani nikde na území přírodní památky Hrušín. Nicméně koncem zimy a začátkem jara zde naleznete to, co dělá toto území zajímavé a proč tato keš vznikla. Při náštěvě tohoto místa si prosím uvědomte, že jste na zvláště chráněném území a podle toho se prosím chovejte.

Přírodní památka Hrušín

Přírodní památka Hrušín se rozkládá na ploše 12,43 ha a byla založena v roce 1997 a předmětem ochrany dle zřizovacího předpisu je významný segment přírodě blízkého až přirozeného, lidskou činností jen málo dotčeného společenstva lipových javořin s bukem, vyznačujícího se vysokou druhovou diverzitou synusie podrostu, s výskytem bohaté populace zvláště chráněného druhu sněženky podsněžníku. Předmětem ochrany je rovněž geomorfologický reliéf, reprezentovaný zajímavými periglaciálními formami deskovitě se rozpadajících bítešských rul.



O keši

Vrcholová pyramida, ve vzdálenosti 123 metrů od ní v azimutu 60°najdete skalku, na jejímž úpatí je keš ukryta.Nachází se kousek od vrcholu Hrušín, který bezpečně poznáte podle vrcholové pyramidy. Najdete ji na souřadnicích ... XXX ..., ale na rovinu toto je nejtěžší způsob, jak se ke keši resp. k souřadnicím dostat a neodpovídá dvojkové obtížnosti.
Keš je umístěna mimo chráněné území a vše potřebné k jejímu nalezení naleznete v listingu.




Tip na výlet

Na Hrušín doporučuji jít z Veselského Chlumu, kde můžete zaparkovat přímo u vysílače. Odtud se vydáte po žluté turistické značce směrem na Ochoz u Tišnova. Asi po kilometru dojdete k poli, který lze obejít zleva po polní cestě. Od konce pole se vydejte diretissimou na vrchol Hrušínu, z této strany tam bohužel nevede žádná pěšina. Z vrcholu je to už kousek, jak ke keši , tak k místu, kde rostou sněženky. Celá trasa k sněženkám a zpět na Veselský Chlum je asi 4 km dlouhá a bez problému ji zvládnou i malé děti (otestováno na vlastní kůži našimi 3 a 5 letými dcerami). Jen si dejte pozor na počasí, hlavně na vítr, vrcholové nezalesněné úseky můžou být výživné (taky otestováno na vlastní kůži)

Zdroje informací

Pokuď se o území chcete dozvědět něco víc nebo kouknout na povedenější fotografie z lokality doporučuji navštívit některý z níže uvedených odkazů:

Žádné komentáře:

Okomentovat