Termíny Tišnovského geopivka v roce 2022

V roce 2022 byla pravidelnost našich termínů napadena viry, resp. jejich následky. Přesto geopivko zůstává a snaží se plnit termíny pravidelných eventů Tišnovského geopivka - třetí čtvrtek v měsíci.
Oleg by řekl, že to musí být jasné každému, přesto se najdou jedinci, kteří tápou a nevědí, ... ;-)

2022

:: 10. února 2022, čtvrtek
:: 23. března 2022, středa
:: 21. dubna 2022, čtvrtek
:: atd.

pátek 8. dubna 2016

GEOLAHVÁČ 2

GC67F19 - GEOLAHVÁČ 2
Cache by sjara


Tato keš je věnována vynálezu nádoby, která nám pomáhá udržovat čerstvé naše oblíbené nápoje, především pivo. Keš vznikla jako náhrada za keš GC5MEKA - GEOLAHVÁČ. Vzhledem k množství změn, které by bylo nutné udělat na původní keši, byla původní keš archivována a byla vytvořena keš nová se stejným tématem. Doufám, že se Vám bude keš líbit.

Už od počátků výroby piva, bylo pivo skladováno v dřevěných sudech vyráběných většinou přímo v pivovarech z dubového nebo bukového dřeva. Takový sud však není příliš praktický. Pivo nemělo moc dlouhou trvanlivost a manipulace s velkými sudy byla obtížná, proto bylo potřeba přejít na menší nádoby, které by tento problém vyřešily.

sudy

I když první předchůdci skleněných lahví od piva vznikaly už v 15. století, nebyly to pivní lahve jak je známe dnes. Byly velice drahé a pro širší vrstvy obyvatel tak zůstávaly nedostupné. Používaly se pouze pro dopravu nápoje na větší vzdálenosti a pro dodávky na stoly šlechticů, církevních hodnostářů nebo bohatých měšťanů. Pokud se podávaly nápoje v lahvích byly to většinou nádoby kameninové.
Sklářství od svého vzniku ve starém Egyptě neprodělalo velké změny až do konce 18. století, kdy přišla nová epocha, vývoj industrie benátského skla, což podnítilo i znatelný pokrok v jiných sklárnách v Evropě a začala tak výroba prvních skleněných nádob na pivo či víno. První masivní výroba skleněných pivních lahví vznikla v Anglickém Bristolu roku 1821 – řádově statisíce kusů. Během 19. století se masivní výroba skleněných pivních lahví rozšířila a zdokonalovala. V roce 1841, tedy 20 let po Anglii, se začalo s výrobou skleněných pivních lahví i u nás v česku na Starém městě pražském v pivovaru U Křižovníků. V Plzni zahájil Měšťanský pivovar stáčení do lahví až v roce 1887. V podstatě všechny první lahve se vyráběly s keramickým uzávěrem s gumovým těsněním a pákovým mechanismem. Tyhle první skleněné lahve z této éry byly umělecká díla, každý pivovar měl svůj tvar a zdobení lahve. Každá láhev byla nějak označená, například litým reliéfem. Nápisy na na lahvích byly také leptané, pískované, vybroušené, natištěné nebo vyškrabané. Všechny tyto nápisy a značky měly odlišit jednotlivé výrobky a nabídnout zákazníkům pocit exkluzivity.

pivni lahve

Lahve se dělili na lahve pivní a lahve pivovarské. Rozdíl byl v tom, že majitelem pivovarské lahve byl pivovar, stejně jako dnes, ale majitelem lahve pivní byla soukromá osoba, firma nebo spolek, který sám pivo nevyráběl. Byli to například hostinští, hoteliéři, stáčírny nebo sklady, které kupovaly pivo z pivovarů v sudech a prodávali je dále stočené ve svých lahvích.
Odbyt lahvového piva však stále nebyl příliš velký. Lahve byly cenné a od počátku tedy zálohované. Kromě toho pivo v láhvi bylo většinou dražší než točené a proto bylo spíše pro majetnější veřejnost.
První známý objem těchto lahví byla holba, jednotka dolnorakouské sestavy dutých měr. Jedna holba je přibližně 0,7 litru. Od roku 1876, kdy byl uveden 1 litr jako součást decimální metrické soustavy, počala převažovat produkce lahví s objemem 1 nebo 0,5 litru.
Na konci 19. století vzhled pivních lahví prošel důležitou změnou – začaly se používat lepené papírové etikety, což umožnilo zjednodušit tvar vyráběných lahví a umělecký dojem vyvolat prostřednictvím barev a nápisů na etiketě. Bylo tak mnohem jednodušší změnit kdykoli vzhled lahve. Důležité bylo rovněž patentování korunkové pivní zátky vynálezcem Williamem Painterem roku 1892.
Ve dvacátém století se skleněné láhve masivně rozšiřují, tvar pivních lahví není příliš rozdílný a tak pivní etikety usnadňují jejich oběh. Nezáleží totiž na tom, který pivovar je vypustil do oběhu, protože každý pivovar si na láhev může nalepit zrovna svoji etiketu. Lahve se rozšiřují tak, že cena lahvového piva postupně klesá pod cenu piva točeného. Poslední událostí ve vývoji pivních lahví je u nás zavedení jednotné zálohy ve výši 3 Kč, ke které vláda přistoupila v roce 2010.

Ke keši
Na úvodních souřadnicích najdete cedulku:

...

Keš je velikosti regular ale bohužel se do ní nevejde žádný trackovatelný předmět ani CWG. Také doporučuju vzít si vlastní pisátko ;-). I když je místo klidné, dávejte pozor na mudly a chovejte se ke keši ohleduplně.Logbook nervěte ven, otáčejte ho ve směru šipek!

Žádné komentáře:

Okomentovat