Termíny Tišnovského geopivka v roce 2022

V roce 2022 byla pravidelnost našich termínů napadena viry, resp. jejich následky. Přesto geopivko zůstává a snaží se plnit termíny pravidelných eventů Tišnovského geopivka - třetí čtvrtek v měsíci.
Oleg by řekl, že to musí být jasné každému, přesto se najdou jedinci, kteří tápou a nevědí, ... ;-)

2022

:: 10. února 2022, čtvrtek
:: 23. března 2022, středa
:: 21. dubna 2022, čtvrtek
:: atd.

sobota 31. května 2014

PIVOVARY BRNĚNSKA XXV — Minipivovar Lucky Bastard

Cache by SAFARICI



PIVOVARY BRNĚNSKA XXV — Minipivovar Lucky Bastard
Vážení přátelé piva a geocachingu, připravili jsme pro vás pokračování série kešek spojených s pivovarnictvím, tentokrát se budeme věnovat pivovarům Brněnska. Jednotlivá zastavení budeme vytvářet postupně, jak se nám bude dařit získat informace o příslušných pivovarech.
I. Panský pivovar Líšeň / Lischa
II. Pivovar A.s. Moravia
III. Domací pivovar a restaurace Magistr
IV. Klášterní pivovar Brno-Královo Pole
V. Klášterní pivovar v Zabrdovicích
VI. Panský pivovar v Řečkovicích
VII. Městský pivovar v Brně
VIII. Panský pivovar Medlánky
IX. Pivovar J. & E. Brauner (Pivovary starého Brna I)
X. Klášterní pivovar na Starém Brně (Mandel a Hayek) (Pivovary starého Brna II)
XI. Pivovar Starobrno (Pivovary starého Brna III)
XII. Pivovar Tůmů - Novopramen
XIII. První brněnský akciovy pivovar a sladovna v Nenovicích
XIV. Panský pivovar v Chrlicích
XV. Pivovar v Horních Heršpicích
XVI. Kapitulní pivovar v Podolí u Brna
XVII. Klášterní pivovar Vranov u Brna
XVIII. Pivovar Pozořice
XIX. Pivovar Blažovice
XX. "Blažovický" pivovar na Starém Brně (Pivovary starého Brna IV)
XXI. Minipivovar Pegas
XXII. Domací pivovar HBH v Králově Poli
XXIII. Pivovarská restaurace U Richarda, Žebětín
XXIV. Líšeňský pivovar Brno
XXV. Minipivovar Lucky Bastard

Podrobné informace k historii piva naleznete například zde:
Dějinný vývoj pivovarnictví
Pivo, Wikipedie — Otevřená encyklopedie

Minipivovar Lucky Bastard
Dnešní zastavení s vůní chmele nás zavede k jednomu nejmladších minipivovarů v Brně — Pivovaru Lucky Bastard.
Jste milovníci piva, ale nelíbí se vám jeho nabídka v hospodách? Založte si vlastní pivovar. Tímto heslem se řídil šéfredaktor internetových stránek Pivní recenze Jan Grmela, který s kolegy z iMakers otevřel nový pivovar Lucky Bastard v Brně. Problém, kam zajít na pivo, byl pro ně prvotním impulzem k výrobě vlastního piva. Měli už dost „nudných“ piv uvařených dle stokrát opakovaných receptů, měli už dost výmluv na tradici a zvyk, nebavilo je sledovat nadvládu spodně kvašených piv — běžných ležáků plzeňského typu — když existuje tak úžasný a barevný svět piv kvašených svrchně, piv typu ale.
A proto spodně kvašená piva v tomto pivovaru nehledejte. Lucky Bastard je prvním pivovarem od roku 1884, který v českých zemích kvasí pouze svrchně. „Už bylo na čase, aby se do naší země vrátila piva, která tu lidé vždy pili, jen na ně společnost od té doby trochu pozapomněla.“
Suroviny:
Stejně často, jak se pivovary vymlouvají na tradici a zvyk, tak se vymlouvají na nemožnost, obtížnost nebo nákladnost použití těch správných surovin pro každý typ piva. V Pivovaru Lucky Bastard kompromisy nedělají, proto vaří pivo pouze ze surovin určených k tomu kterému pivnímu stylu. Weizen z českého plzeňského a pšeničného sladu a žateckého chmele, Pale, India a Black ze sladu pale ale a amerických chmelů.
Technologie:
V pivovaru Lucky Bastard nelpí na tradicích nebo zažitých postupech. Naopak májí rádi moderní technologie. Pokud se použijí správným způsobem, je jejich přínos vždy pozitivní. Přesto, většina práce v pivovaru je čistě ruční, řemeslná. Srdcem pivovaru je 250litrová varna vlastního návrhu a několik otevřených kvasných kádí umístěných v klimatizovaných prostorách, kde je trochu tepleji než ve většině českých pivovarů — tak to mají svrchně kvašená piva ráda.
Jakkoli mají rádi modernu, tak pivovaru nevaří silná piva, aby je následně zředili vodou (HGB). Stejně tak nemájí potřebu výrobu piva jakkoli urychlovat. Vše chce svůj čas.
Piva:
  • Weizen 11%
    pivní styl: hefeweizen — pšeničné pivo
    zákonná kategorie: světlé pšeničné pivo nefiltrované svrchně kvašené
    obsah alkoholu: 4,7 % obj.
    dostupnost: vařeno převážně v létě
    Pro mnoho konzumentů je pšeničné pivo vstupenkou do světa svrchně kvašených piv. Naše pšeničná vstupenka má původní stupňovitost mladiny 11 % a je tvořena 60 % pšeničného sladu. Pro chmelení používáme výhradně žatecký poloraný červeňák.
    V souladu s německým předobrazem pšeničného piva je Lucky Bastard Weizen méně chmelený a více z něj vystupuje sladová složka. A jak se sluší a patří na pořádnou pšenici, i u nás ve vůni i chuti naleznete něco banánů a hřebíčku. Citlivější z vás možná objeví i nějakou tu vanilku. Banány ani hřebíček do varny přidávat nemusíme, objeví se v pivu samy díky použitému druhu kvasnic.
    Weizen je koncipován jako uhlazené pitelné pivo, kterého si můžete dát i více kousků a neunaví vás tělesně ani společensky, takže můžete spokojeně žít pivo.
  • Pale 12%
    pivní styl: american pale ale
    zákonná kategorie: světlý ležák nefiltrovaný svrchně kvašený
    obsah alkoholu: 5,2 % obj.
    Když jsme se zamýšleli nad dvanáctiprocentním světlým pivem pivovaru Lucky Bastard, přišla nám na mysl představa jednoduchého, čistého piva bez rušivých prvků. Piva, které bude mít příjemnou ovocnou vůni i chuť, zároveň však nebude těchto vjemů obsahovat příliš mnoho.
    Vznikl tak Lucky Bastard Pale, který použitými aromatickými a hořkými chmely dováženými ze Spojených států odkazuje na původ svého pivního stylu american pale ale. Očekávejte pivo, které vás zaujme svou komplexností, zároveň však nebudete mít pocit, že byste se ve výraznosti piva měli utopit. Pitelnost zde má hlavní slovo.
    Žít pivo můžete i s tímto svrchně kvašeným ekvivalentem světlého ležáku.
  • India 15%
    pivní styl: american india pale ale
    zákonná kategorie: světlé speciální pivo nefiltrované svrchně kvašené
    obsah alkoholu: 6,7 % obj.
    Někteří si myslí, že to správné pivo stylu IPA, tedy india pale ale, by mělo být hodně silné a velmi hořké. Jakkoli máme rádi silná piva a vysoké dávky chmele, nemyslíme si, že právě takto sestavené pivo je tím, co bychom vám chtěli dát ochutnat. Proto jsme vytvořili Lucky Bastard India.
    India je se svými 6,7 % alkoholu silné pivo, není však tak silné, abyste si po prvním půllitru museli jít lehnout. Zároveň jsme se snažili chmel použít spíše tak, abychom zkoncentrovali nádhernou chuť a vůni citrusů a zralého tmavého ovoce, ne však tím způsobem, který s sebou nese výraznou hořkost, která vás od pití spíše odrazuje než vás k němu láká.
    Výsledkem je výrazný, přesto vyvážený kousek. Žít pivo India je zážitek sám o sobě.
  • Weizenbock 16%
    pivní styl: weizenbock — silné pšeničné pivo
    zákonná kategorie: světlé pšeničné pivo nefiltrované svrchně kvašené
    obsah alkoholu: 7,0 % obj.
    pivo se vaří ve svátky
    Uvažovali jsme, jaké sváteční pivo by se k našemu pivovaru hodilo. Silná piva už vaříme, Indii a Black, chtěli jsme trochu něco jiného. Zároveň jsme však chtěli pivo, které je sice sváteční svou stupňovitostí ale zároveň se bude i dobře pít. Což, přiznejme si, ve svátečním shonu mnozí ocení.
    Vytvořili jsme tedy Weizenbock. Složením jde o pivo podobné naší jedenáctce Weizen, protože jsme do varny však nasypali podstatné více sladu, tak je i podstatně výraznější. Sládek Honza není příznivcem tmavých pšeničných piv, uchýlili jsme se tedy k něčemu, co v není u weizenbocků, silných pšeničných piv, úplně běžné. Náš Weizenbock je totiž velmi světlé barvy. Pro pivní znalce — přibližně 5 EBC.
    Prvé uvařeno k příležitosti Vánočních svátků roku 2013. Pivo se vaří nepravidelně v průběhu celého roku.
  • Special ?%
    Speciální, obvykle jednorázové várky piva. Vařeno v omezeném množství několikrát ročně. V prodeji obvykle jen v sudech.
    Objevujte s námi pivní styly světa a žijte pivo s našimi pivními nápady. Připravili jsme pro vás dosud následující speciální várky piva Lucky Bastard:
    2013
    — LB #1 Nakuřovaný Czech Ale (nakuřovaný pale ale; 15 % EPM; 6,7 % alk. obj.)
    2014
    — LB #2 Stout (english dry stout; 12 nebo 13 % EPM; 4,5 % nebo 5,2 % alk. obj.)
    — LB #3 CZ-US Pale Ale (pale ale; 11 % EPM; 5,0 % alk. obj.)
    — LB #4 Tripel (belgian tripel; 21 % EPM; 10,9 % alk. obj.)
    — LB #5 Irish Red (irish red ale; 13 % EPM; 5,7 % alk. obj.)
    — LB #6 ESB (english bitter; 15 % EPM; 6,7 % alk. obj.)
    — LB #7 Imperial Porter (english porter; 17 % EPM, 7,5 % alk. obj.)

Prameny:
[1] http://www.lucky-bastard.cz/
[2] http://www.pivovary.info/


Jak už to tak někdy bývá, na úvodních souřadnicích keš nehledejte ;-) Finální souřadnice si budete muset vystřílet ;-)
...

N 49° 12. E 016° 35.


Vzhledem k poměrně velkému výskytu mudlů v oblasti finálních souřadnic během dne, plánujte odlov na brzké ranní hodiny nebo pozdní večerní hodiny. A prosíme Vás, kolem kešky se chovejte jako zvířata, tedy tiše a nenápadně!
POZOR, v kesi neni tuzka!
Děkujeme Vulpovi za cenné rady a provedený betatest!
CWG Safarici CWG Tisnovske geopivko

Žádné komentáře:

Okomentovat