Termíny Tišnovského geopivka v roce 2022

V roce 2022 byla pravidelnost našich termínů napadena viry, resp. jejich následky. Přesto geopivko zůstává a snaží se plnit termíny pravidelných eventů Tišnovského geopivka - třetí čtvrtek v měsíci.
Oleg by řekl, že to musí být jasné každému, přesto se najdou jedinci, kteří tápou a nevědí, ... ;-)

2022

:: 10. února 2022, čtvrtek
:: 23. března 2022, středa
:: 21. dubna 2022, čtvrtek
:: atd.

sobota 31. května 2014

TEMNOMILOVÉ

GC54N45 TEMNOMILOVÉ
Cache by grab-bag


TEMNOMILOVÉ

Na pojem TEMNOMILOVÉ jsem narazil náhodou, při psaní seminární práce na téma PORTA CIELI – Brána nebes, kdy jsem sáhl po velice zajímavé knize PAMĚTI PŘEDKLÁŠTEŘÍ A TIŠNOVSKÉHO KLÁŠTERA PORTA COELI - dle různých pramenů napsal RUDOLF KLÁTIL - ve prospěch stavby pomníku padlým vojínům v roce 1925.
 
Velice zajímavě psaná kniha o vzniku a vývoji kláštera PORTA COELI a památníku padlých, který se nachází v areálu kláštera.

V ponurých a těžkých dobách byl klášter několikrát zničen a jeho obyvatelé z něj museli uprchnout.
Jedním z těch, kdo klášter PORTA COELI zničili, byl i známý husitský vojevůdce Jan Žižka.
A tady se dostáváme k tomu, proč vlastně Žižka klášter zničil. Můžou za to TEMNOMILOVÉ!!!!!

Kdo to ale jsou temnomilové a proč se jich Žižka tolik bál ?

Z výše uvedené knihy cituji:

Po upálení nešťastného mistra Jana Husa zaplanula pochodeň válek husitských, kteréž hubily jak Čechy, tak i Moravu a všechny okolní krajiny po 15 let.

Žižka vůdce Husitů, měl zvláště namířeno na kláštery, o nichž měl nechvalné domnění, že jsou v nich naskrz temnomilové. Jakmile se tedy voje husitské blížily ku branám kláštera tišnovského, rozutíkaly se jeho jeptišky, kam která mohla. Za jejich nepřítomnosti husité spálili a zbořili vše, co se jen dalo. Klášter i chrám byly zpustošeny a vydrancovány a všechny střechy lehly popelem.“

obrázek

Byli tedy TEMNOMILOVÉ obyvatelé kláštera nebo někdo jiný ?

Dle posledních studií trpěl Žižka panickým strachem z pavouků tzv. Arochnofóbii.
A právě ztrach z malého pavoučka rodu Nesticus cellulanus - Temnomil sklepní byl pravděpodobně příčinou zničení kláštera PORTA COELI.

Temnomil sklepní má velikost těla 4-6 mm. Hlavohruď kulovitá, vepředu lehce zúžená. Na světlé hlavohrudi je tmavý proužek uprostřed zaškrcený. Na okrajích hlavohrudi je tenká černá linka. Zadeček je kulovitý, světle zbarven s nepravidelnými tmavými skvrnkami, řídce ochlupen. Nohy jsou dlouhé, tmavě proužkované. Vzhledem připomíná snovačku, s nimiž jsou temnomilové blízce příbuzní.

obrázek

V ČR hojný, avšak skrytě žijící druh pavouka.

Temnomil sklepní obývá různé zastíněné a tmavé biotopy. Najdeme ho v lidských obydlích, v tmavých koutech, sklepech, či koupelnách. Ve volné přírodě se vyskytuje v ústích jeskyní, štol, ve skalních puklinách nebo pod kameny v inverzních a zastíněných údolích potoků. Temnomil si buduje řídké nepravidelné sítě, podobné sítím snovaček. K páření dochází v letních měsících. Samice upředou kulovitý, žlutavý kokon o velikosti 3mm. Tento kokon nosí po celou dobu připředený ke snovacím bradavkám. Před vylíhnutím ho zavěsí do sítě, popřípadě připřede ke stěně v blízkosti sítě. Vylíhlá mláďata se chvíli zdržují v blízkosti sítě, poté se rozprchnou a žijí samostatně.

Ať už je pravda jakákoliv, rád bych tuto kešku věnoval všem TEMNOMILŮM.

Žádné komentáře:

Okomentovat