Termíny Tišnovského geopivka v roce 2022

V roce 2022 byla pravidelnost našich termínů napadena viry, resp. jejich následky. Přesto geopivko zůstává a snaží se plnit termíny pravidelných eventů Tišnovského geopivka - třetí čtvrtek v měsíci.
Oleg by řekl, že to musí být jasné každému, přesto se najdou jedinci, kteří tápou a nevědí, ... ;-)

2022

:: 10. února 2022, čtvrtek
:: 23. března 2022, středa
:: 21. dubna 2022, čtvrtek
:: atd.

pondělí 22. října 2012

Numerologické orgie I – Kuřim


Numerologické orgie I – Kuřim
10.11.12 ve 13:14:15



Rádi bychom vás přivítali na prvním minieventu ze série „Numerologické orgie“. Před nedávnem jsme se totiž dozvěděli mimořádně radostnou zprávu – koncem tohoto roku se mezi nás s největší pravděpodobností vrátí náš velký učitel a guru – pan Oleg Rečák. Více zde: Oleg Rečák.
Proč tady a teď?
Místo na kterém se koná tento event, nebylo vybráno jen tak náhodou. Je to místo, kde Oleg Rečák již delší dobu pátrá po odpovědi na otázku: „Kdo byli moji rodiče?“
Podle pár ošuntělých fotografiích a rozmazaného popisu v jeho rodném listě zjistil, že mimo jiné pracovali za války v továrně nedaleko našich souřadnic. Přímo na těchto souřadnicích, dle jakéhosi útržku z novin se jeho rodiče také vyskytovali. Záznamy o pracovním procesu v oné továrně však byly zničeny v posledních dnech války. V mailu, který nám všem Oleg rozeslal, zmiňuje, že právě desátého listopadu zde bude pokračovat ve svém pátrání a při té příležitosti prý máme šanci ho zastihnout. Jak je však jeho zvykem, neřekl nám přesně – tehdy a tehdy v tolik hodin budu tam a tam. On nám spíše jen naznačil, a tak jen doufáme, že jsme jeho vzkaz pochopili správně.
Nezapomeňte si zapsat bonusové číslo eventu! To se Vám budou hodit i při závěrečném eventu, který budeme pořádat v lednu. Více informací se dozvíte u patrona tohoto eventu, pana Šafaříka.

Rozhovor s Janem Šafaříkem


Ahoj Honzo, tak ty jsi prý také jeden z těch, kdo se od začátku znal s Olegem Rečákem?
No jestli od začátku, to vážně nevím. Nikdy se nám totiž nepodařilo zjistit, odkud pochází a kdy se vůbec narodil. Když jsme kupříkladu chtěli slavit jeho narozeniny, tak se vždy zasmál a řekl – „Tak třeba dnes!“. A to třeba i pětkrát do roka! Když jsem se s ním seznámil, vypadal tak na třicet. Ale když začal vyprávět o některé z historických postav – Einsteinovi, Marii Curie-Sklodowské, Mendělejevovi a dalších, připadalo nám, že se snad s těmito lidmi musel znát osobně, tolik podrobností o nich věděl!!
No tak to je docela bomba, takhle na úvod! Obligátní otázka – jak jsi se vlastně s Olegem seznámil?
Myslím, že je o mě všeobecně známo, že mám rád pivo. To se projevuje například i tím, že sbírám pivní etikety a dovolím si říct, že mám už docela slušnou sbírku. No a s Olegem jsem se seznámil právě na jedné ze sběratelských burz. Jeden prodávající tam totiž měl velmi vzácnou etiketu z Brejchova Českého brněnského pivovaru, kterou jsem chtěl mít. Jenomže tam došel takový vcelku nenápadný chlapík, avšak s velmi pronikavým pohledem a tuto vzácnost mi vyfoukl před nosem. Pokoušel jsem se ji od něj získat, ale nebyla s ním řeč! Jak já jsem byl na něho naštvaný! No ale slovo dalo slovo, seznámili jsme se a později jsme se i spřátelili. Jistě již tušíte, že tento sběratel byl Oleg. Když jsem později uviděl jeho sbírku, sám jsem uznal, že ta etiketa, o kterou jsme se tahali na burze, si zaslouží být právě v jeho sbírce. Byla v ní totiž kromě snad všech existujících současných etiket i většina historických. Měl tam i takové kousky, jako ručně malované etikety ze sedmnáctého století, které se používaly pouze na panských honech. Dokonce tam měl i jakousi hliněnou destičku popsanou klínovým písmem, o které tvrdil, že obsahuje recept na výborné pivo!! Nekecám – jednou mi i tento recept přímo z té destičky přečetl. Bylo to však poté, co jsme strávili večer ochutnáváním asi dvaceti pivních vzorků, takže si z ingrediencí pamatuji jen vodu, chleba, obilí, med a hořčici … Ale výrobní postup už si vážně nepamatuji.
To je tedy novinka. Už jsme poznali Rečáka matematika, Rečáka fyzika, objevitele, biologa … a on to byl i vášnivý sběratel?
Nejen sběratel! Myslím si, že k pivu měl Oleg velmi zvláštní vztah. Podobně jako degustátoři vína určí z jednoho doušku odrůdu a ročník, tak i Oleg z jednoho hltu piva poznal, co je to za pivo, ročník, typ chmele, v mnoha případech však byl schopen i určit ve které hospodě bylo pivo načepované!!
Tak to už je snad příliš, ne?
Nekecám. Opravdu jsme se s ním jednou vsadili, že pozná deset vzorků piva. Objeli jsme deset brněnských hospod a on pak správně určil nejen, co je to za pivo, ale ve všech případech i ve které hospodě bylo načepováno!! Trochu problémy měl s pivem z vietnamského bufetu u nádraží, které určil jako pivo z vietnamského bufetu v podchodu, avšak nakonec jsme se dohodli že tak či tak je to „vietnam od nádraží“ a jeho odpověď jsme uznali.

Jan Šafařík studuje rukopis Rečákovy monografie moravských pivovarů. Zdá se, že v Šafaříkově sérii pivovarských keší je pořád na co se těšit.
Dobrá, pojďme k dalším tématům. Nikdo mi kupříkladu nedokázal říci, co Oleg vlastně dělal. Ty o tom něco nevíš?
To víte, že jsem byl zvědavý. Jenomže Oleg byl v tomto ohledu velice skoupý na slovo. Klidně nám povídal o svých teoriích, myšlenkách či objevech, které by dnes byly předmětem úspěšných patentů či které by plnily přední stránky prestižních vědeckých časopisů. Kdykoliv jsme mu však položili jakoukoliv osobní otázku, tak se jen zasmál a zamluvil to.
Jen jednou se zmínil o tom, že prý „řeší problémy“. Přiznám se, po tomto jsem raději ani nechtěl vědět více, aby se snad ze mě taky nestal „problém“.
Co Oleg a geocaching? Všichni o něm hovoříte jako o „velkém učiteli“. Souvisí to nějak i s geocachingem?
No to si pište, že ano. Vzpomínám si, jak na prvního Máje 2000 přiběhl do hospody U Palce, kde jsme tehdy seděli s JacGem. Poručil si whisky, vypil ji na ex a pak jen seděl a neustále opakoval: „Oni to vypli, oni to vypli, proboha oni to vážně vypnuli …“. Teprve po dalších třech panácích se trochu vzpamatoval a začal nám vysvětlovat, že Američané opravili nějaké družice (měli tam prý nějakou chybu či co). Moc jsme tomu tehdy ještě nerozuměli, ale on nás začal přesvědčovat, že to bude mít obrovský vliv na celý svět. Už jsme byli na jeho vizionářské nálady docela zvyklí, ale když nám začal povídat o tom, že za pár let každý bude mít krabičku, která ho dovede, kam zrovna potřebuje, moc jsme mu nevěřili. Pak začal rozvíjet, co dál bude následovat a jedna z jeho myšlenek byla doslova „Tak určitě, bude kluci takovej web, kam budou jedni psát koordináty nákějch míst a druzí tam polezou. Chlapi, jestli do toho pudete, musíte to hlavně dobře schovat!“ Chtěli jsme z něj ještě vytáhnout více, ale on si poručil další dvě skleničky a pak už odpovídal jen „Mwwghbmmmrrr“.
Co bylo dál?
Pak Oleg na pár dní zmizel, vrátil se zpět tak v polovině května. Moc jsme mu tehdy nerozuměli, ale vypadal hrozně nadšeně a povídal nám, že se mu podařilo jakési F-FTF. Byl prý někde u Portlandu a zúčastnil se tam nějakého Stash huntu.
F-FTF? To jako první FTF na světě? To však má nějakej Bob Perschau, ne?
Jo, to je pro Olega typické. On nikdy nechtěl, aby se o něm nějak moc mluvilo. Vždy se raději držel v ústraní a často vystupoval pod nejrůznějšími pseudonymy – jako například zde. Bob byla jeho nejpoužívanější zahraniční přezdívka, zatímco Perschau má být německý akronym „Permanent Schau“. Volně přeloženo tedy něco jako „Bob zde bude už napořád“.
A už tehdy jste se přidali?
Ne ne, nám to ještě pár let trvalo. To víte, ty malé krabičky, co nám sliboval, ještě tehdy hned nebyly, pak zase byly po nějakou dobu nekřesťansky drahé. Až po několika letech se mi podařilo na svou první GPS nastřádat a konečně začít.
Děkuji za rozhovor
Já děkuji. Na shledanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat