Termíny Tišnovského geopivka v roce 2022

V roce 2022 byla pravidelnost našich termínů napadena viry, resp. jejich následky. Přesto geopivko zůstává a snaží se plnit termíny pravidelných eventů Tišnovského geopivka - třetí čtvrtek v měsíci.
Oleg by řekl, že to musí být jasné každému, přesto se najdou jedinci, kteří tápou a nevědí, ... ;-)

2022

:: 10. února 2022, čtvrtek
:: 23. března 2022, středa
:: 21. dubna 2022, čtvrtek
:: atd.

pátek 20. června 2014

Recak Hill City

Cache by grab-bag

Olega Rečáka, učitele a guru TGP již možná znáte. Všude kde se jen mihl jeho stín, zůstala nesmazatelná stopa. Co ale určitě nevíte, že Oleg plánoval výstavbu vlastního města. Ano, Oleg není žádný troškař, který by se spokojil s vesnicí, městečkem nebo městem. V jeho hlavě se zrodil plán na výstavbu velkoměsta, které mělo neskromně nést jeho jméno –Rečak Hill City.
Plán na vlastní město se zrodil v geniální Olegově hlavě již v jeho dětství, kdy si jako malý hrál s kostkami. Již tehdy si maloval plány města na kopcích, což bylo geniálním a strategickým řešením z pohledu obranyschopnosti a hierarchie města.
obrázek
Dochovaný obrázek Rečákova města na výtisku Hospodářských novin. Obrázek je jedním z mála dochovaných, kde nakreslil Oleg sám sebe. Zde dokonce se svým věrným psem.


A že to nebyl plán dětinský a pošetilý, dokázal Oleg později. Darem od svých dobrých známých získal několik pozemků na kopcích u Tišnova, výhodným sňatkem vyženil další a zbývající části kopců koupil.
A protože již dříve zdědil kamenolom v Podklášteří, první kde měla začít výstavba města, byl právě kopec v sousedství tohoto lomu.

obrázek
Mapa znázorňující pozemky na kterých chtěl své město postavit.

Nápad na výstavbu města na kopcích byl z počátku vnímán jako žert, proto se s největší pravděpodobností první Olegova žádost o stavební povolení někde „ztratila“. Sám Oleg si ale myslí, že byla žádost „ztracena“ úmyslně, protože se radním Tišnova nelíbilo, že se na ně Oleg bude koukat shora.
Olegova vytrvalost však byla nekonečná a proto zahrnoval stavební odbor každý týden novou žádostí.
Stavět na kopci mělo vždy své úskalí. Když pominu výškový rozdíl, který je třeba překonat při dovozu stavebního materiálu (tento problém Oleg vyřešil jako vždy po svém, a to díky svému vynálezu s názvem TRUCK – Tažný Ráhnový Univerzální Cukací Kontejner – o něm snad někdy příště), zůstává největším problémem nedostatek vody na kopci. Oleg však díky své geniální schopnosti nalézt vodu svým proutkem, prakticky kdekoliv, objevil na kopci vydatný pramen. První stavbou Rečákova města, byla tedy studna, vedle které si nechal Oleg postavit svůj první provizorní dům - Rečákovnu, odkud řídil další stavební práce.

obrázek
Dochovaný výkres studny Rečak Hill City. Ale co ten klíč na výkrese ?

Záhy po zahájení výstavby města vyvstal problém. Úředníci, kteří se domnívali, že za stavbou města nestojí Olegova snaha vybudovat velkoměsto a nabídnout tak lidem klidné a zdravé bydlení na kopcích, ale nález drahokamů, stavbu zakázali a stavební povolení zrušili. Ve jménu směrnice EU o tom, že se města nesmějí stavět v místech, kde je koncentrace dřevité vegetace 20ks a více na 1000m2. Marně se Oleg snažil vysvětlit úředníkům, že směrnice byla dávno novelizována a že se dodatek ve směrnici objevil omylem v době, kdy se jednalo o vykácení Boubínského pralesa, a byl výsledkem lobby skupiny Zelený Mír. Úředníci byli neoblomní a Oleg sen o svém Rečak Hill City vzdal a vrhnul se na jiné projekty.
Do dnes se z Olegova města zachovala právě ona studna a jeho provizorní dům vedle ní, který dnes slouží jako sněžná jáma. Proč sněžná jáma a k čemu slouží, se dozvíte z informační cedule, která je u ní umístěna.

Jak na keš ?
...

Žádné komentáře:

Okomentovat