Termíny Tišnovského geopivka v roce 2016 a 2017

Jak už bylo řečeno dříve, od července nabíháme na pravidelný termín našeho Tišnovského geopivka - třetí úterý v měsíci (od října přesun na třetí čtvrtek v měsíci).
Oleg by řekl, že to musí být jasné každému, přesto se najdou jedinci, kteří tápou a nevědí, ... ;-)

2017

:: 19. ledna 2017, čtvrtek
:: 16. února 2017, čtvrtek
:: 16. března 2017, čtvrtek
:: 20. dubna 2017, čtvrtek
:: 18. května 2017, čtvrtek
:: 23. června 2017, pátek
:: 20. července 2017, čtvrtek
:: 17. srpen 2017, čtvrtek
:: 21. září 2017, čtvrtek
:: 19. října 2017, čtvrtek
:: 16. listopadu 2017, čtvrtek
:: 21. prosince 2017, čtvrtek

pátek 20. června 2014

PIVOVARY BRNĚNSKA XXI – První moravský domácí pivovar PEGAS

Cache by Safarici

Vážení přátelé piva a geocachingu, připravili jsme pro vás pokračování série kešek spojených s pivovarnictvím, tentokrát se budeme věnovat pivovarům Brněnska. Jednotlivá zastavení budeme vytvářet postupně, jak se nám bude dařit získat informace o příslušných pivovarech.

I. Panský pivovar Líšeň / Lischa
II. Pivovar A.s. Moravia
III. Rukodělný pivovar a restaurace Magistr
IV. Klášterní pivovar Brno-Královo Pole
V. Klášterní pivovar v Zabrdovicích
VI. Panský pivovar v Řečkovicích
VII. Městský pivovar v Brně
VIII. Panský pivovar Medlánky
IX. Pivovar J. & E. Brauner (Pivovary starého Brna I)
X. Klášterní pivovar na Starém Brně (Mandel a Hayek) (Pivovary starého Brna II)
XI. Pivovar Starobrno (Pivovary starého Brna III)
XII. Pivovar Tůmů - Novopramen
XIII. První brněnský akciovy pivovar a sladovna v Nenovicích
XIV. Panský pivovar v Chrlicích
XV. Pivovar v Horních Heršpicích
XVI. Kapitulní pivovar v Podolí u Brna
XVII. Klášterní pivovar Vranov u Brna
XVIII. Pivovar Pozořice
XIX. Pivovar Blažovice
XX. "Blažovický" pivovar na Starém Brně (Pivovary starého Brna IV)
XXI. První moravský domácí pivovar PEGAS
XXII. Domací pivovar HBH v Králově Poli
XXIII. Pivovarská restaurace U Richarda, Žebětín
XXIV. Líšeňský pivovar Brno
XXV. Minipivovar Lucky Bastard
XXVI. Minipivovar Charlie's Square

Podrobné informace k historii piva naleznete například zde:
Dějinný vývoj pivovarnictví
Pivo, Wikipedie — Otevřená encyklopedie

První moravský domácí pivovar PEGAS
Když byl v roce 1990 chátrající dům na Jakubské ulici č. p. 4 v restituci vrácen původnímu majiteli, byl ještě téhož roku pronajat na 50 let Miroslavu Honkovi. Ten nechal celý dům opravit a přestavět na restaurační pivovar s restaurací a hotelem. Firma dostala název První moravský domácí pivovar PEGAS. Minipivovar byl vybudován jako jeden z prvních v ČR po roce 1989 a na Moravě jako první vůbec.
Pivovar se nachází v budově bývalého měšťanského domu ze 14. století v těsné blízkosti Jakubského kostela v Brně. Při jeho rekonstrukci se našly různé archeologické předměty, mezi nimi i razidlo na brakteáty z doby Václava II. Razidlo je uloženo v Moravském Zemském Muzeu v Brně.
Technologické zařízení minipivovaru dodala německá Společnost Caspary-Schulz-Ziemann z Ludwigsburgu. Dvojnádobová varna, která stojí uprostřed restaurace, má kapacitu várky 20 hl, roční výstav je okolo 5000 hl. Původně se vařilo pivo značky Pegas 12° do vlastní restaurace a 10° světlé a tmavé pivo do hospod mimo Brno. První pivo se začalo čepovat v září 1992. Prvním sládkem pivovaru se stal Vladimír Stejskal.
Pivo se vaří ze sladu, chmele a vody za použití pivovarských kvasnic. Na 1 hl piva je třeba 20 kg sladu a 300 g chmele a zajímavostí je, že na 1 hl piva se spotřebuje až 8 hl vody - sanitace, čištění tanků, přepravních nádob apod.
Srdcem pivovaru je varna, kde probíhá vyluhování sladu a přeměna škrobu na cukr, který v další fázi zkvašuje na alkohol. Varna se skládá z kotle a kádě. V kotli probíhá rmutovací proces a káď slouží k dělení sladiny (vyluhovaná šťáva ze sladu) od mláta (použitý slad).
Při použití pšeničného sladu získáváme náš speciál - pšeničné pivo, které znalci hodnotí velmi kladně. Varný proces trvá 10 hodin a uvaří se cca 20 hl piva. Při pohledu od baru se jedná o levý kotel a pravou káď.
Spilka - probíhá zde hlavní kvašení, pivo se chladí na zákvasnou teplotu 8°C a tento proces trvá 5 dní. Pro prokvašení se pivo suduje do ležáckého sklepa, kde při teplotě 2°C dozrává minimálně 21 dní.
Téměř 80% produkce se zkonzumuje v pivovarské pivnici. Zbytek se rozváží v regionu Brno a v jeho okolí. V současné době produkujeme světlý a tmavý ležák, pšeničný speciál. Bylinková piva, např. zázvorové, vanilkové, skořicové, nahradil polotmavý 16stupňový speciál GOLD.
V současné době vyrábí minipivovar následující druhy piv:
  • Světlý ležák 12° – ječné pivo vyráběné metodou spodního kvašení bez filtrace a pasterizace
  • Tmavý ležák 12° – vyrobeno stejnou technologii jako světlý ležák za použití barevných sladů – karamelový, bavorský
  • Pegas Gold 16° – nefiltrovaný polotmavý ležák
  • Pšeničné pivo 12° – nefiltrované pšeničné pivo vyráběné metodou svrchního kvašení – podáváno s citrónem
Následný seznam ukazuje produkty, které již minipivovar nevyrábí:
  • Pegas Krystal – filtrovaný polotmavý ležák s originální chutí (2003–2005)
  • Bylinná a ochucená piva – např. medový ležák, badyánový – polotmavý, fenyklový – polotmavý, vanilkový, eukalyptový – světlý, zázvorový – polotmavý
  • Velikonoční a vánoční speciality

Majitele:
• Miroslav Honka

Vystav piva v hl:
• rok 1997: 2 500 hl.
• rok 1998: 2 500 hl
• rok 2001: 2 500 hl
• rok 2002: 2 600 hl
• rok 2004: 2 500 hl
• rok 2005: 2 400 hl

Sladci:
• Vladimír Stejskal
• Karel Vavřeka

Prameny:
[1] Anger, Miroslav: Pivovary na uzemi dnesniho Brna, in Pivin, Klub sberatelu pivovarskych suvenyru Praha, c. 1, 2000.
[2] http://brnopivovar.hotelpegas.cz/
[3] http://cs.wikipedia.org/wiki/Minipivovar_Pegas
[4] http://pivni.info/
[5] http://www.pivovary.info/


Asi vás zajímá, kde je schovaná krabička, že? Tak tedy...
...


Vzhledem k poměrně velkému výskytu mudlů v oblasti finálních souřadnic během dne plánujte odlov na brzké ranní hodiny nebo pozdní večerní hodiny. A prosíme vás, kolem kešky se chovejte jako zvířata, tedy tiše a nenápadně!
Děkujeme Vulpovi za cenné rady a provedený betatest!
CWG Safarici CWG Tisnovske geopivko

Žádné komentáře:

Okomentovat