Termíny Tišnovského geopivka v roce 2022

V roce 2022 byla pravidelnost našich termínů napadena viry, resp. jejich následky. Přesto geopivko zůstává a snaží se plnit termíny pravidelných eventů Tišnovského geopivka - třetí čtvrtek v měsíci.
Oleg by řekl, že to musí být jasné každému, přesto se najdou jedinci, kteří tápou a nevědí, ... ;-)

2022

:: 10. února 2022, čtvrtek
:: 23. března 2022, středa
:: 21. dubna 2022, čtvrtek
:: atd.

čtvrtek 9. dubna 2015

Ztracený pivovar

Cache by berx.cz


Po usilovném hledání v historických záznamech a kronikách města Tišnov se kolem roku 1754 objevila i zmínka, že pivo z tehdejších tisovských pivovarů, nemá ten správný říz a je předražené. Dále jsme objevili, že obyvatelé si budou vařit pivo sami. Zapátrali jsme tedy a povedlo se nám zjistit toto:

Pivovar jsme si postavili na strategickém místě mezi železnicí a řekou Svratkou. Při výrobě jsme použili spousty inovativních myšlenek, které ve vaření piva zatím nikdo nezkusil.

Sládek zrovna přidává kopřivy.

Jednou z inovativních metod bylo magnetická filtrace vody, která byla čerpána z nedaleké řeky Svratky, čímž se výrazně ušetřilo u ceny výsledného produktu. Aby pivo dostalo i ten správný říz, bylo mimo chmele a sladu přidáváno i nemalé množství místních kopřiv. Kopřivy lečí a pročišťují, čímž pivu dodávaly ten správný říz a i další léčebný rozměr. Kopřivy vždy rostly v hojném počtu i kolem pivovaru a tak i žatva byla velmi jednoduchá (čehož si jistě i všimnete cestou ke keši) a i díky této příměsi cena výsledného piva šla výrazně dolů. Dobrá dostupnost silniční a i železniční dopravy usnadňovala export lahodného moku do dalších oblastí Tišnovska a tak se místní, levné O.R. pivo brzo rozšířilo po kraji.


Technický popis funkce Tišnovského pivovaru.

V kronice se zmiňuje také o záhadném cizinci s iniciály O.R, který, dle tehdejších pramenů, velmi výrazně napomáhal při zavádění nových technologiích. Jednou z nich byla i magnetická destilace vody a sladu. (proto při otvírání keše budete potřebovat magnet)

Povšiměte si prosím psa uprostřed ( byl dodělán dodatečně) a tajemného O.R. úplně v pravo v bílém.

Nejen díky těmto a dalším inovacím se cena O.R. piva snížila až o třetinu z čehož měli místní obyvatelé velkou radost. (předpokládáme, že pivo bylo pojmenováno po onom cizinci - O.R. BEER).

Zničený pivovar.

Bohužel všechny tyto skutečnosti a hlavně pokles prodeje stávajících pivovarů vedlo k tomu, že se pivovary v okolí domluvily a nechaly onen inovativní pivovar vypálit. Takže v současnosti po něm zbyla jen malá vzpomínka v kronice, pár fotografií a tento zarostlý kus země, kde je i umístěná tato keš.

Rekonstrukce pivní etikety téhdy nejoblíbenějšího piva

Jak na keš?

Keš jde otevřít velmi lehce a není nutná hrubá síla. Vše po zalogování vrať do původního stavu. Pokud si sebou vezmete k odlovu magnet, nic tím nepokazíte.Cesta ke keši není procházka růžovým sadem, obzvlášť po dešti, ale v místě uložení je klid na odlov.

Žádné komentáře:

Okomentovat